Ako CHUDNÚŤ Aj OVOCIE skrýva veľa KALÓRIÍ

 

 Ovocie patrí medzi hlavné zložky zdravej a racionálne výživy. Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie. Nielenže vás zásobí vitamínmi, ale ešte vás aj odbremení od prebytočných kilečiek. Ovocie je pre zdravé telo dôležitými látkami doslova nabité. Nájdete v ňom vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a vlákninu. Obsahuje aj veľa vody, takže Vášmu telu pomôže zvýšiť aj príjem tekutín. Lenže pozor! Ak budete jesť výlučne ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. K nižšej váhe to nepovedie. Preto jedzte ovocie v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú najvhodnejšie, práve kvôli vysokému obsahu cukru.

Priveľa ovocných cukrov škodí
Zatiaľ, čo niektoré druhy ovocia môžu mať vysoký obsah cukru, ak ste aktívni a zdraví, nemusíte mať obavy z množstva fruktózy (ovocného cukru). Ovocie má určité zdravotné výhody, ktoré prevážia nad obsahom cukru v ňom. Ale všetky plody nie sú rovnaké v obsahu cukru. Taká jahoda môže byť v skutočnosti zdravšia než hrozno, aj keď sú obidve plodiny prírodné, bez chémie.

Fruktóza (ovocný cukor) má však najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov a odporúča sa užívať aj u diabetikov kvôli jeho malému vplyvu na hladinu glukózy v krvi. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55.

Vzhľadom na možnosť, že nadmerná konzumácia fruktózy má vplyv na niektoré ochorenia, vrátane metabolického syndrómu a inzulínovej rezistencie, produkty s vysokým obsahom fruktózy preto môžu ľudí rovnako odradiť.

Ak máte podozrenie alebo ste v ohrození ochorieť na diabetes, mali by ste si sledovať príjem ovocia, pretože jeho nadmerná konzumácia môže viesť k vysokej hladine cukru v krvi.  

Cukornatosť ovocia zoradená od najnižšej po najvyššiu

Ovocie

Cukor celkom (g) 

Celkový počet kalórií 

Jahody 

27 

Papája 

5

33 

Vodný melón 

5,3 

26 

Grapefruit 

5,9 

27 

Ananásový melón 

6,7 

29 

Nektarinky 

6,7 

37 

Broskyne 

7,1 

33 

Kiwi 

7,6 

52 

Guajavy 

7,6 

58 

Marhule 

7,9

41 

Pomaranče 

40 

Hrušky 

8,3 

49 

Slivky

8,4 

39 

Ananás

8,4 

43 

Čučoriedky 

8,5 

48 

Jablká 

8,8

44 

Mandarínky 

45 

Banány

10,4 

76 

Čerešne 

10,9 

54 

Granátové jablká 

11,6 

71 

Manga 

12,6 

55 

Hrozno 

13,2 

59

Figy 

13,8 

63 

 

Zvyknete si ovocie pred konzumáciou ošúpať? Povrchová vrstva týchto chutných plodov aj zeleniny však skrýva bohaté zásoby zdravých látok. V prípade, že sa môže jesť plod so šupkou, jej odstránenie vám zbytočne zaberie čas. Stačí šupku dobre poumývať.

Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza v takom jabĺčku hneď pod šupkou. Čo to znamená? Že keď jablko ošúpete, stratíte skoro polovicu antioxidantov, vlákniny, draslíka. K zdravému životu by vám pomohlo jesť len tri šupky z ošúpaných jabĺk denne a klesol by vám cholesterol.

Najviac vitamínu C sa udržiava práve v šupke a netýka sa to iba jabĺk, ale aj hrušiek. Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chráni práve jablko v šupke. Ovocie by sa preto nemalo drhnúť, umývať jarou. Stačí umyť pod horúcou tečúcou vodou.

Chutné a ostrúhané plody
Medzi takéto dobroty patria ošúpané zemiaky alebo mrkva. Nie je to však úplná pravda. Ak si kúpite napr. už ostrúhané zemiaky v obchode, sú drahšie, ale aj rizikovejšie. Také zemiaky, ktoré sú už nachystané na predaj ošúpané, nemajú nijaký prirodzený ochranný obal, čo by ich chránil pred baktériami. A tak namiesto vitamínov jeme škodlivé bacily.

Mrkva obsahuje až 80% užitočných látok v tenkej vonkajšej vrstve. Preto by sme ju nemali šúpať, ale jemne oškriabať a očistiť od zeme obyčajnou kefkou na zuby. Podobný prípad sú aj uhorky. Vitamíny a minerály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Obsahujú cenné látky, ktoré čistia moč, zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody.

Citrusové plody v sebe skrývajú dokonca éterické oleje. Používajú sa ako prísada na pečenie do koláčov a slúžia aj ako korenie. Keď sa už rozhodnete, že si ovocie olúpete, ponechajte na ňom bielu vrstvu, ktorá sa nachádza hneď pod šupkou. AJ keď je na chuť trochu trpkejšia. práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov.

V šupke plodov nájdeme minerály a látky, ktoré brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku mnohých civilizačných chorôb. Aj keď na to nie ste zvyknutí, skúste raz ochutnať jabĺčko, aké je sladké a v šupke.

Zdravie v ovocí

 

Účinok ovocia na zdravie človeka

ananás

pomáha pri poruchách trávenia

avokádo

pomáha pri poruchách spánku

banán

robí dobrú náladu

baza

pôsobí pri kašli a zachrípnutí

broskyňa

podporuje chuť do jedla

brusnica

podporuje chuť do jedla

citrón

pomáha pri pálení záhy

čerešňa

pomáha pri krvotvorbe

černica

pomáha pri zápale ďasien

čučoriedka

dobrá pri hnačke

dula

ochrana srdca a čriev

egreš

pomáha pri zápche

grep

pôsobí na ochranu buniek

hrozno

dobrý na mozog

hruška

dobrá pre mozog a nervy

jahoda

podporuje výmenu látok

jablko

podporuje trávenie

kiwi

posilňuje odolnosť organizmu

malina

podporuje tepny

mandarínka

podporuje výkonnosť

mango

zmierňuje zápal obličiek

marhuľa

funkcia ochrany buniek

medový melón

močopudný prostriedok

melón

pôsobí močopudne a očisťujúco

mirabelka

podporuje chuť do jedla

nektarínka

pôsobí močopudne, čistí krv

pomaranč

posilňuje odolnosť

ríbezľa

pomáha pri trávení

slivka

zvyšuje produkciu slín

rebarbora

pôsobí ako mierne preháňadlo

višňa

odvodňuje

vodný melón

obsahuje veľa minerálov

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÁ PLOCHA