SCHUDNÚŤ ZDRAVO Čo jesť pri chudnutí. 

Najdôležitejším predpokladom zdravého a efektívneho chudnutia je pravidelná a vhodne zvolená strava. Okrem správneho rozloženia jedla v priebehu dňa je dôležitá aj štruktúra porcií jedál. Snažte sa obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov (pozor si dávajte tuky v údeninách, tučných syroch, múčnikoch) a sacharidov (okrem sladkostí a sladkých nápojov obmedzte veľkosť príloh v hlavných jedlách). Zaraďte do svojho jedálnička dostatok potravín s obsahom bielkovín, ako sú mliečne výrobky (jogurty a mliečne nápoje do 3 %, syry do 30 %), chudé mäso, ryby, vajcia a vaječné bielka, rastlinné bielkoviny – strukoviny alebo sóju a výrobky z nej. Konzumujte viacej zeleniny (obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny), navodzuje pocit sýtosti a má priaznivý účinok na úpravu metabolických porúch, ktoré sprevádzajú nadváhu. Denne ju zaraďujte minimálne 2 krát (cca 300–400 g / deň). Nezabudnite na 1 porciu ovocia denne, skôr v dopoludňajších hodinách. V neposlednom rade sa sústreďte aj na dostatočný príjem tekutín vo forme nesladených nápojov - stolové a minerálne vody, ovocné, bylinné alebo zelené čaje.

Pre správny rast a regeneráciu buniek, ich vitalitu a funkčnosť potrebujete prijímať  správne mikroživiny. Správne vyživovanie organizmu jednoducho znamená stravovanie, ktoré je zostavené tak, že bunky v tele sú plne vyživované. Toto bunkám umožňuje rast, regeneráciu a vykonávať svoju funkciu s najväčšou efektívnosťou. Výsledok je, že sa cítite a vyzeráte lepšie, máte lepšiu obranyschopnosť proti chorobám a tiež dokážete lepšie kontrolovať Vašu hmotnosť, umožní vám to schudnúť postupne a natrvalo.

Jeden z hlavných rozdielov správneho vyživovania organizmu je, že výživný program je dobrý začiatok, ale skutočne len začiatok. Jednoducho len používanie dobrej výživy nespôsobí ten rozdiel v stave Vášho organizmu, pokiaľ Vaše telo nie je schopné plne stráviť, a čo je ešte dôležitejšie, absorbovať všetky živiny.
Väčšina živín, ktoré konzumujete sú absorbované do Vášho organizmu prostredníctvom malých výbežkov (klkov) v tenkom čreve. Väčšina ľudí berie za samozrejmosť, že telo absorbuje všetko plne a efektívne. Nanešťastie je absorbovanie živín do organizmu znížené a ovplyvnené zlými stravovacími návykmi, neustálymi diétami a stresmi, ktoré tak často sprevádzajú dnešný moderný život. Mnohí sa stravujú správne, ale zďaleka nedokážu zo stravy získať jej plnú výživnú hodnotu. Jeden z veľmi dôležitých účinkov správneho vyživovania organizmu  je istota, že telo absorbuje najvyšší možný rozsah živín, ktoré dostáva.
K tomu, aby organizmus zásobil svojich mnoho miliárd buniek energiou a stavebnými látkami, potrebuje približne 45 rôznych živín. Žiadnej z nich sa nemôžeme vzdať, pretože každá z nich má svoju špecifickú úlohu a len všetky dohromady môžu dosiahnuť žiaduci účinok. K živinám sa počítajú uhľohydráty - sacharidy, tuky a bielkoviny (proteíny), vláknina a početná skupina vitamínov a minerálnych látok.

Uhľohydráty - sacharidy. Uhľohydráty dodávajú rýchlo a optimálne energiu nielen do svalov, ale sú nevyhnutné aj pre nervový systém a niektoré ďalšie orgány. Ten, kto práve zo strachu z nadváhy šetrí práve na týchto živinách, nerobí dobre. Vedci objavili, že keď sa spotrebuje viacej uhľohydrátov, tak sa v mozgu vo väčšej miere produkuje látka zvaná serotín, ktorá dokáže zlepšiť náladu. Dobrú polovicu nášho prísunu kalórií by mali z dnešného pohľadu tvoriť uhľohydráty, ale samozrejme záleží na ich druhu. Do tejto skupiny živín patrí cukor, škrob a celulóza. Obom na konci uvedeným látkam je nutné dávať prednosť. Sú obsiahnuté v obilí, zelenine, strukovinách, zemiakoch a ovocí. Tieto potraviny majú v prírodnom stave ešte ďalšiu výhodu – mnoho vitamínov a minerálnych látok.  Odborníci na energetickú skladbu potravín preto hovoria o ich vysokej výživnej hodnote, čo predstavuje obzvlášť priaznivý pomer vitamínov a minerálnych látok k množstvu kalórií. Úplne ináč to vyzerá pri potravinách, ktoré obsahujú náročne spracovávané produkty  z obilia a cukrovej repy, inými slovami, mnoho cukrov a škrobu. Koláče, bagety, sladkosti, čokoláda a limonády nemajú okrem svojich „prázdnych“ kalórií, ktoré sa podieľajú na vzniku tukových vankúšov, prakticky nič, čo by mohli inak ponúknuť.
Vláknina
Vláknina prečisťuje. Z väčšej časti patrí k uhľohydrátom, telo nezhodnocuje, ale má mnoho dôležitých funkcií. Hromadí sa v črevách, podnecuje tak ich činnosť, a tak sa stará o pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina má kladný vplyv na reguláciu pocitu hladu a nasýtenosti. Bohaté na vlákninu sú napr. celozrnné výrobky, strukoviny, čerstvá zelenina a ovocie.
Bielkovina.  Bielkovina (proteín) je dôležitým stavebným kameňom našich telesných buniek,  ako súčasť enzýmov a hormónov sa podieľa na látkovej výmene. Bielkoviny sú obsiahnuté v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, ale tiež v rastlinných produktoch- strukovinách a obilninách. Telo dokáže najlepšie zhodnotiť tie  potravinové bielkoviny, ktoré sú čo najpodobnejšie jeho vlastným bielkovinám. Preto sa uprednostňujú nie jednotlivé potraviny, ale ich kombinácie : zemiaky s mliekom alebo vajcami, obilie s mliekom alebo vajcami, obilie a strukoviny alebo mlieko a obilie.
Tuky
Tuky dodávajú telu zo všetkých živín najviac energie, približne 9 kilokalórií na jeden gram tuku. To už je samo osebe dostatočný dôvod, aby sme práve touto živinou šetrili. Naše telo síce potrebuje isté množstvo tukov, pretože tuky sú stavebným kameňom pre bunečné steny a hormóny a sú nositeľmi vitamínov A,D a E.  Rastlinné tuky ( oleje, margaríny) sú zdrojom životne dôležitých viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Napriek tomu asi 40% tukových kalórií v skonzumovanej strave, ktoré sa priemerne nachádzajú na našom tanieri, je trochu veľa. Toto množstvo by sa malo znížiť približne o tretinu. Existuje ešte jeden dôvod k tomu, aby sme používali menej tukov. Potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré sú bohaté na tuky, obsahujú tiež  značné množstvo cholesterinu, ktorý pôsobí negatívne na cievy.
Vitamíny . Bez vitamínov by a všetko zastavilo. Človek ich potrebuje nepatrné množstvo, ale napriek tomu majú pre život a rast obrovský význam. Sú potrebné na mnohých kľúčových miestach látkovej výmeny, napríklad pri tvorbe krvi, produkcii hormónov, pre imunitný systém, niektoré chránia zdravie, iné sú dôležité pre pokožku, sliznice a vlasy. Vitamíny nás teda udržujú nielen zdravými ale zároveň nás skrášľujú a dodávajú nám lepšiu náladu. Potravou sa musia do nášho  organizmu privádzať rôzne vitamíny. Pretože ani jediná potravina neobsahuje všetky vitamíny, je dôležitá vyvážená a pestrá strava z čerstvých produktov. Kto sa naproti tomu často spolieha na „fastfood“ alebo si jedlo neustále ohrieva, veľmi rýchlo pocíti nedostatok vitamínov. Zvlášť ohrození sú ľudia, ktorí zo strachu z nadváhy už dlho redukujú svoj prísun kalórií. Ten, kto málo je a naviac  možno ešte potraviny v nesprávnej  skladbe, má nepatrnú šancu, že by získal dostatočné množstvo vitamínov a minerálnych látok. Tiež stály stres zvyšuje potrebu vitamínov, rovnako chronická spotreba alkoholu. Rozvinuté choroby z nedostatku vitamínov sa v našich podmienkach vyskytujú len zriedka, častejšia je ľahká avitaminóza , ktorá sa však ťažko diagnostikuje. Môže sa prejaviť napríklad tak netypickými príznakmi ako je malátnosť,  únava, znížená sústredenosť, stála podráždenosť alebo zvýšená náklonnosť k infekčným onemocneniam. Ako sú vitamíny v nepatrných množstvách prospešné, tak môžu byť vo veľkých dávkach škodlivé. Predávkovanie vitamínmi v strave nie je možné.
Minerálne látky.  Minerálne látky sú stavebnými  kameňmi tela, napr. železo v krvi, vápnik a fosfor v kostiach, fluór v zuboch. Podieľajú sa však tiež na rade procesov látkovej výmeny - magnézium pôsobí na sťahovanie svalov, draslík a sodík na reguláciu vody v organizme. Významné sú tiež aj ako súčasť hormónov (napríklad jód v štítnej žľaze). Najdôležitejšími zdrojmi minerálnych látok sú mlieko a mliečne výrobky, mäso, celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny a morské ryby. V každom prípade sa doporučuje soliť jódovanou soľou. I v prípade minerálnych látok platí, že je lepšie jesť pestrejšie a správne potraviny, než jednotlivé minerálne látky doplňovať vo forme liekov.
Soľ
Soľ potrebuje organizmus k tomu, aby v ňom - obrazne povedané - fungovalo vodné hospodárstvo Stačí na to päť gramov soli denne, ale spravidla zjeme najmenej dvojnásobok. Soľ je obsiahnutá v mnohých potravinách, predovšetkým v polotovaroch, konzervách, zmrazených potravinách, salámach, syroch a chlebe a predovšetkým v korenených  potravinách. Príliš mnoho soli však môže viesť k tomu, že vám nebezpečne stúpne krvný tlak. A pretože soľ viaže vodu, tak človek okamžite tlstne. Preto soľou šetrite.
Cukor.  Cukor nie je skrytý vždy pod týmto názvom, ale pod mnohými ---ózami..: sacharóza, fruktóza,  maltóza, dextróza a glukóza. A často ho nájdete tam, kde by ste ho nikdy nehľadali: v bujónových kockách, liekoch, v kečupe. Ani vyhlásene „ zdravý“ med nie je  koniec koncov  nič iného než cukor. To, čo robí cukor tak povážlivým, je skutočnosť, že po jeho požití rýchlo stúpa hladina inzulínu( inzulín je hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi.) Rovnako rýchlo ale zase klesá.

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Potraviny, ktoré môžete občas konzumovať, ak chcete schudnúť

  • roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
  • bravčové mäso ( chudé )
  • baranie mäso ( chudé )
  • vnútornosti ( restovaná pečeň )
  • kačacie a husacie mäso bez kože
  • kozie mlieko
  • med
  • horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
  • oriešky, pistácie, kešu
  • cestoviny ( biele )
  • zemiaky, biela ryža
  • šunková saláma

Náš postup - program na trvalé odstránenie Vašej nadváhy nasleduje bežné odporúčania vo výžive, rady ako sa stravovať, akým jedlám sa vyhnúť atď.. Je zostavený tak, že organizmus je schopný vstrebať všetky výživné látky, ktoré bunky môžu efektívne a kompletne využiť. Prirodzeným výsledkom tohto procesu je, že Vaše bunky sú lepšie vyživované. Ako to môžete pocítiť Vy ? Celkovým vzrastom energie, vitality, chudnutím bez hladu a stresu. Zároveň si môžete byť istí, že dostávate ten druh výživy, ktorý Vám pomôže s lepšou prevenciou a bojom proti chorobám.  Pre väčšinu ľudí, ktorí sa stravujú bežnou stravou, je výsledok skutočne dramatický. Môžu skutočne cítiť a vidieť ten rozdiel. Zistíte, že sa Vaše zdravie dostane na novú, vitálnejšiu úroveň. Cítite sa lepšie a plní energie. Tieto výsledky Vás viac motivujú a tým je pre Vás jednoduchšie zostať na tomto programe, aby ste kontrolovali Vašu hmotnosť.

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus, zapojte sa do našich programov (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÁ PLOCHA