Dajte si POZOR na delenie POTRAVÍN na VHODNÉ a NEVHODNÉ na CHUDNUTIE.
20.07.2013 10:08Chudnutie a výber diéty je spojený aj s rozdelením potravín vhodných a nevhodných na chudnutie. Väčšina sa po prečítaní pravidiel jednostrannej diéty rozhodne zo svojho jedálneho lístka vylúčiť tzv. potraviny nevhodné na chudnutie a začne sa prejedať potravinami tzv. vhodnými na chudnutie. Robia klasickú chybu, diéta ak má byť úspešná, nemôže byť jednostranná. Organizmus človeka na to, aby fungoval bez stresu a strádania potrebuje všetky živiny, ináč neschudnete resp. schudnete len dočasne. Návrat zhodených kíl je naviac spojený so zhoršením metabolizmu. Naučte sa do svojho diétneho jedálneho lístka zaraďovať recepty s vhodným výživovým a kaloricky primeraným zložením.
Mnohí ľudia s nadváhou pred tým ako začnú chudnúť sa začítajú do tabuliek s kalorickou hodnotou potravín a ich záver je jednoduchý. Z mäsa sa priberá, zo zeleniny nie. Z chleba sa tučnie, ale z polystyrénových chlebíkov nie. Tučný človek má pocit, že ak vylúči niekoľko potravín, pomôže mu to schudnúť. To by mohlo fungovať, ale tučný človek spravidla nevie, ktoré potraviny má vylúčiť.
Aké sú základné chybné a nefungujúce zásady chudnutia - vystríhajte sa ich.
- Nejedzte po 17-tej hodine. Táto rada je vhodná, ak si chcete spomaliť metabolizmus. So spomaleným metabolizmom musíte zjesť stále menej jedla, aby ste nepriberali. Ako budete jesť menej jedla, ďalej sa vám spomalí metabolizmus. Postupne budete jesť stále menej a aj tak priberiete.
- Nejedzte chlieb, iba extrudované chleby. Extrudované chleby majú vyššiu energetickú hodnotu, ako kvalitný celozrnný chlieb. To že na obale extrudovaných chlebíkov je napísané slovo fit alebo línia ešte neznamená, že môžete nekontrolovane zjesť celý balíček.
- Z chleba sa priberá, nejedzte ho. Priberá sa zo všetkého, čoho sa zje viac, ako treba. Je isté, že peceň chleba natretý maslom nie je práve dobrý nápad. Bez masla však menší krajec celozrnného chleba určite podporí váš zámer schudnúť a pritom nehladovať.
- Jedzte dopoludnia len ovocie, koľko chcete. Ovocie (hlavne prezreté) má pomerne vysokú energetickú hodnotu, pri chudnutí nie je dobrým nápadom jesť nič bez obmedzenia. Ovocie jedzte tak jeden až tri kusy denne. Ak zjete priveľa ovocia, dostanete do tela samé cukry, žiadne bielkoviny a tuk.
- Na raňajky pol litra vody, nič iné, prečistíš sa. Neposkytnutím energie a živín vášmu telu nútite svoj organizmus, aby siahol do rezerv - potiaľto sa nám to hodí. Ale akonáhle telo siahne do rezerv, začína sa zároveň správať úspornejšie a všetku dostupnú energiu šetrí. A to sa nám už nehodí.
- Delená strava je zaručený spôsob chudnutia. Delená strava je zaujímavý spôsob chudnutia, na ktorý nedajú dopustiť dokonca ani tí, ktorí si v praxi overili jej neúčinnosť - trocha schudli a zas stučneli. Delená strava môže viesť ku zníženiu hmotnosti človeka. Nie však preto, že "oddelil" potraviny, ale preto, že začal kontrolovať, čo je. Prestal sa obžierať. Málokto však dlhodobo vydrží na tejto diéte.
- Jedzte len polovicu toho, čo by ste mali zjesť. Jesť len polovicu nie je dobrý nápad. V mnohých reštauráciách (a domácnostiach) je aj polovica jedla stále tak veľká dávka, že sa pri nej nedá schudnúť. Navyše polovica bežného jedla neposkytne vyrovnaný príjem živín. V zaužívanej praxi by človek pri jedení polovice prijímal priveľa živočíšneho tuku, veľa sacharidov a takmer žiadne bielkoviny.
- Raňajkuj sám, obed si rozdeľ s priateľom, večeru daruj nepriateľovi. Ďalší z používaných nezmyslov. Ak ho aplikujete, ráno sa obžeriete a od obeda už viac - menej hladujete. Krutý hlad vás pravdepodobne prinúti v noci navštíviť chladničku, z ktorej zožeriete všetko, čo v nej uvidíte. Nepravidelný príjem potravy má za následok spomalený metabolizmus...
- Žiadne mäso, len zeleninové šaláty a nízkotučné jogurty. Áno, zelenina je zdravá, ale nie ak budete jesť len zeleninu. Veľa žien sa snaží jesť len šaláty a občas si "dovolia" nejaký jogurt s nízkym %-tom tuku. Taká diéta je nevyvážená. Telo dostáva málo bielkovín a takmer žiadny tuk. Nebudete chudnúť.
- Cvičte a môžete jesť, čo chcete. Táto rada platí u mladých profesionálnych športovcov a športovkýň, ktorí denne pár hodín trénujú v plnom zaťažení. Pre bežného tučného človeka stredného veku, ktorý bude cvičiť tak hodinu - dve denne nie je reálne "spáliť" toľko energie, koľko bežne príjme. Tuční ľudia prijímajú okolo 14 000 kJ energie denne a viac (muži niekedy aj 25 000) zatiaľ čo ak by chceli schudnúť, príjem by mal byť niekde na úrovni 6 000 kJ, možno 8 000 kJ. "Vycvičiť" niekoľko tisíc kJ naozaj nie je jednoduchá úloha.
- Nechudnite bez znalostí, ani rýchlo. Neschudnete, skôr ešte viac stučniete.
Potraviny z ktorých najviac a najrýchlejšie priberiete.
- Dôležité je, aby ste potraviny, z ktorých najviac priberáte, obmedzili a sčasti ich nahradili čerstvými, ľahkými a chutnými potravinami.
- Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov.
Práve nasýtené tuky, ktoré sme označili ako prvý dôvod, prečo priberáme, sú tzv. zlými. Zvyšujú hladinu cholesterolu a nielen pri diétach by sme ich prijímanie mali obmedziť. Nachádzajú sa najmä v potravinách živočíšneho pôvodu - teda v mastnom mäse, masle, vaječných žĺtkoch a syroch, takisto aj v chutných klobásach, slanine či jedle vyprážanom na oleji. Druhá skupina tukov, nenasýtené, sú nazývané aj dobrými tukmi a pre telo sú nadmieru dôležité. Nájdete ich v orechoch, rybách, sóji alebo olivovom oleji. - Biela múka a cukor.
Keď spojíme bielu múku a pridáme k nej rafinovaný cukor, priberiete. Ide o koláče, múčniky a zákusky, ktoré tak dobre chutia a tak veľmi prispievajú našim tukovým vankúšikom. Obe zložky idú do bežných receptov v pomerne hojnom množstve a zatiaľ čo vy máte dojem, že jedným koláčom nič nepokazíte, pravdou môže byť opak. Energia v ňom obsiahnutá je často dôvodom, prečo sa dostaneme vysoko nad rámec celodenného výdaju a koláč sa nám tak usadí do zásoby. Pravdou navyše je, že málokedy zjeme len jeden kúsok. Skúste preto bielu múku nahradiť tou celozrnnou a miesto rafinovaného cukru použite hnedý, prípadne prírodné sladidlo, ktoré má oveľa nižšie kalorické hodnoty. Alebo obmedzte príjem sladkého a múčneho. - Konzervované a solené jedlá a potraviny.
Spoliehať sa pri chudnutí len a len na jedlá od výrobcov, polotovary, bujóny alebo konzervy, to znamená, že do tela naládujete i množstvo konzervačných látok a náhrad príchutí. Ich obsah si môžete na obaloch prečítať i sami a iste uznáte, že čím menej týchto rýchlo prípravkov zjete, tým lepšie pre telo i postavu. Zadržaná voda kvôli soli, to sú kilá navyše. - Nezdravé kalorické nápoje.
Liter kolového nápoja sa ani zďaleka nevyrovná litru vody a snáď netreba vysvetľovať prečo. Sladené nápoje obsahujú množstvo cukrov, ktoré treba rátať k tým prijatým a takisto k tým, ktoré sa bez fyzickej aktivity nespália. Zostávajú v tele, menia sa nespotrebovanú energiu a ukladajú sa do podoby tukov.
Potraviny, ktoré vám pomôžu spaľovať podkožný brušný tuk.
- Zvýšenie telesnej hmotnosti okolo brucha môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je genetika, hormonálne zmeny, ale aj starnutie. Prebytočný brušný tuk zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a niektorých typov rakoviny. Zdravá strava a aktívny životný štýl sú veľkí nepriatelia brušného tuku.
- Grapefruit a ďalšie citrusy. Toto citrusové ovocie je bohaté na vitamín C, ktorý môže posilniť váš imunitný systém, zvýšiť metabolizmus a riedi aj tuky. Ďalšie užitočné ovocie bohaté na vitamín C sú limetky, citróny, mandarínky a pomaranče.
- Mliečne výrobky. Pridanie mliečnych potravín do denného jedálnička vám môže tiež pomôcť spáliť brušný tuk. Pýtate sa ako, keď mliečko a syry samé o sebe obsahujú dosť tuku? Výskumy dokazujú, že nedostatok vápnika vyvoláva v organizme uvoľňovanie kalcitriolu, čo je hormón, ktorý ukladá tuk v tele.
- Čili. Ak chcete spáliť brušný tuk, pridajte do jedla čili. Toto pikantné korenie obsahuje kapsaicín, ktorý zvyšuje metabolizmus, podporuje chudnutie a zvyšuje hladiny energie.
- Jablká. Jablká sú bohaté na pektín, živinu, ktorá bráni vašim bunkám v absorbovaní tukov, pomáha pri absorpcii vody z potravín a uvoľňovaní tukov z vašich buniek. Jablká tiež obsahujú antioxidanty, látky, ktoré by mohli brániť rozvoju metabolického syndrómu, čo je stav označený ako prebytočný brušný tuk.
- Šošovica a iné strukoviny. Šošovica je bohatá na bielkoviny a rozpustnú vlákninu, čo sú živiny, ktoré stimulujú metabolizmus, stabilizujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuky.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť