SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť Pri chudnutí sa naučte stravovať, nedržte sa len jedálnych lístkov.
23.05.2012 00:13Pri chudnutí si uvedomte dôležitú skutočnosť, že o tom, či sa stravujete podľa zásad zdravej výživy, nerozhoduje len počet kalórií, ale to, akú výživnú hodnotu potraviny obsahujú. Zistiť a dodržiavať presnú dennú potrebu skonzumovaných kalórií je obtiažne, pretože to nezáleží len na výške a váhe, ale tiež na fyzickom výkone, pohlaví a na rade ďalších faktorov. Základnú orientáciu poskytujú hodnoty kalorickej potreby. So stúpajúcim vekom klesá denná klesá potreba kalórií. U mužov sú tieto hodnoty o niečo vyššie. Viac než polovicu potrebných kalórií pokrývajte uhľohydrátmi (50-55%), desať až pätnásť percent bielkovinami a zostatok 25-30% môžete vyplniť tukmi. Naviac dávajte pozor, aby ste skonzumovali dostatok vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Mali by ste sa vyvarovať prepálenému tuku a dávať prednosť rastlinným olejom.
Vaša strava pri chudnutí nesmie byť založená na celodennej konzumácii polystyrénových chlebíkov, či nízkotučných jogurtov. S takýmto prístupom k strave síce rýchlo schudnete, ale neskôr ešte rýchlejšie priberiete. S našimi radami nebudete hladovať. Ideálne je dostať do seba päť menších jedál denne – celozrnné raňajky, ovocnú či jogurtovú desiatu, výdatný ale zdravý obed, ovocný olovrant a ľahkú zdravú večeru.
RAŇAJKY Nájdite si ráno čas na raňajky a zaručene budete zdravší a štíhlejší. Keď ich vynecháte, hrozí vám celodenné zobkamie kalorických drobností, väčšinou sladkostí. Vďaka raňajkám sú naše chuťové bunky počas dňa pod kontrolou a nedovolia, aby sme na obed a večeru zjedli viac, ako treba. Hlad pod kontrolu v priebehu dňa udržíte skonzumovaním dostatočného množstva bielkovín.
Na raňajky NIE
Biele pečivo natreté živočíšnym maslom a džemom budete musieť spáliť vo fitnes centre.
Na raňajky ÁNO
Neexistuje jednoduchšia forma raňajok, ako príprava výživového nápoja doslova za 1 minútu. Nápoj by mal obsahovať bohaté množstvo vitamínov, minerálov, sójový proteín, sacharidy a vlákninu teda všetko, čo váš organizmus potrebuje. Množstvo kalórií by nemalo presiahnuť doporučené množstvo 180-220 kalórií.
OBED je dobré začať polievkou. Zaplní vám polovicu obsahu žalúdka, čím zostane menej miesta na ďalší chod. Kto si stráži kilá, mal by sa vyhýbať polievkam so zápražkou a dať si radšej čistý zeleninový alebo mäsový vývar. Základom každého diétneho jedla je zelenina – čerstvá aj varená. Šaláty z nej nepokazte kalorickými dressingami alebo omáčkami, ale namiesto nich si namiešajte zdravšie varianty – nízkotučný jogurt ochuťte jednou kávovou lyžičkou kremžskej horčice alebo si na šalát dajte zopár kvapiek olivového oleja v kombinácii so šalátovými bylinkami.
Na obed NIE
Vyprážaný rezeň so zemiakmi je síce chutná klasika, ale nič pre strážkyne kilojoulov.
Na obed ÁNO
Celozrnné cestoviny s cherry paradajkami a bazalkou sú ľahké a sýte (cestoviny jedzte skôr na obed – sú to sacharidy).
VEČERA Mnohé diéty zakazujú jesť večer po 18. hodine alebo kážu nejesť vôbec. Samy viete, že vás neskôr prepadne vlčí hlad. Ak ste aktívni a do postele sa nedostanete pred polnocou, pokojne môžete jesť tri hodiny pred spaním. Samozrejme, nie pizzu, cestoviny alebo pár krajcov chleba. Večer telo už nepotrebuje toľko energie, koľko je v týchto jedlách. Prebytok si uloží do zásoby v podobe tuku. Po týždňoch takejto životosprávy ľahko zistíte, že namiesto bikín potrebujete celé plavky a šatku okolo pása. Na večeru si vyberajte jedlá, ktoré majú málo sacharidov a tukov.
Na večeru NIE
Toast z bieleho chleba s maslom, šunkou a tučným syrom večer len tak rýchlo nespálite.
Na večeru ÁNO
Zelený listový šalát s cherry paradajkami a mozzarellou má málo kalórií a skvele chutí s balzamovým octom.
Príklady jedál s kalorickou hodnotou
Pre inšpiráciu Vám uvádzame príklad jedál. Pri všetkých jedlách nájdete vypočítané energetické hodnoty daného pokrmu. Jedlá si môžete kombinovať podľa množstva kalórií, ktoré máte doporučené podľa analýzy stavby tela. Jedlá sú vhodné i pre diabetikov, bez rozlíšenia sacharidovej diéty. Pri redukcii váhy je jedlá vhodné kombinovať s výživovými stravovacími produktmi.
Obložený tanier: celozrnný chlieb, 30g kuracej šunky, 30g Eidamu (30% tuku v sušine), 1 paradajka, 1 paprika, zeleninový šalát. |
|
|||||||||||
Zelený šalát s jogurtom, dalamánok s nízkotučným syrom. |
|
|||||||||||
1 krajec bežného chleba, nízkotučný tavený syr (30g), obložte ľubovoľnou zeleninou, vynikajúce sú plátky šťavnatej paradajky. Čaj s mliekom alebo káva s mliekom (100ml nízkotučného mlieka). |
|
|||||||||||
Tvarohová pomazánka, dalamánok z nízkotučného tvarohu, môžeme vytvárať rôzne druhy pomazánok, pridáme napríklad cesnak, pažítku, pór, rôzne druhy korenia. Ozdobíme napríklad paradajkou, uhorkou alebo inou zeleninou. |
|
|||||||||||
Ovocné müsli s čerstvým ovocím a nízkotučným jogurto (Vitalinea). |
|
|||||||||||
Kuracia šunka 2-3 plátky, kyjevský chlieb, paradajka. |
|
|||||||||||
Corn-flakes s nízkotučným mliekom, pomaranč. |
|
|||||||||||
1 varené vajce, 1-2 plátky celozrnného chleba, paprika. |
|
|||||||||||
2 plátky tmavého chleba,
|
|
|||||||||||
Celozrnný chlieb, vaječný šalát: 1 natvrdo uvarené vajce, 2 lyžice bieleho jogurtu, ľadový šalát alebo čínska kapusta - všetko nakrájame, zmiešame, pridáme soľ a bylinky. |
|
|||||||||||
Šopský šalát: uhorky, paradajky, paprika, pórok, balkánsky syr (40g) rozpečená bageta.
|
|
Kuracie prsíčka s cesnakom (150g): Plátok kuraťa okoreníme podľa fantázie, pridáme rozdrtený cesnak a opečieme na panvici na 1 lyžici oleja. Podávame s varenými zemiakmi, zeleninovým šalátom. (150g paradajky, uhorky, papriky so zálievkou z vinného octu a korenia) |
|
||||||||||||||
Zeleninové rizoto: napr. mrkva, hrášok, kukurica, cuketa...) s trochou strúhaného syra. |
|
||||||||||||||
Bravčový plátok na ružičkovéj kapuste: Asi 10ks ružičkovej kapusty krátko ponoríme do vrelej slanej vody, potom prudko schladíme v ľadovej vode. 100-150g bravčového chudého mäsa (osolené a okorenené) pečieme na 1 lyžici oleja, na panvici so silným dnom alebo na fólii na pečenie bez tuku. Pridáme polovicu nakrájanej cibule a kapusty. Ako prílohu podávame zemiaky alebo ryžu. |
|
||||||||||||||
Hovädzie so zeleninou a cestovinami: Uvaríme 120g bezvaječných cestovin. Na panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, potom pridáme 120g chudých hovädzích kúskov a prudko opečieme na 2-3 minúty. Pridáme ľubovoľnú zeleninu a varíme do mäkka, trochu slivkového lekváru (diabetici bez cukru) alebo iného džemu, 2 lyžice chilli omáčky a trochu kuracieho vývaru. Pridáme cestoviny a znovu prehrejeme. |
|
||||||||||||||
Zapečené zemiaky s brokolicou a syrom: Uvaríme potrebné množstvo zemiakov (asi 150g) a brokolice, dáme do zapekacej misky, posypeme trochou strúhaného syra (30% Eidam), pridáme rôzne korenia a bylinky (napríklad bazalku,...) a dáme zapiecť do rúry (do zapekacej misky, rímského hrnca alebo na opekací papier - bez tuku). |
|
||||||||||||||
Indický šošovicový šalát:150g šošovice dáme na noc namočiť, aby zmäkla a zbavila so nadúvacieho účinku, uvaríme. Do šalátu najemno nakrájame túto zeleninu: paradajky,papriku, cibuľu, nakladanú uhorku, pridáme indické korenia, napríklad kari, korkuma, koriandr, zázvor. Ako zálievku použijeme kelímok nízkotučného jogurtu. K šalátu servírujeme plátok celozrnného chleba s plátkom 30% Goudy. |
|
||||||||||||||
Zapečený plnený zemiak - náplň: Cottage cheese zmiešaný s 1 lyžicou strúhaného syra, paradajkový šalát s octom a cibuľou - plnený uvarený zemiak dáme zapiecť do rúry. Ako dezert si dáme napríklad ovocný šalát. |
|
||||||||||||||
Kuracie prsíčka s chilli omáčkou: Naklepeme 150g rezeň z kuracích prsíčok. Osolíme a okoreníme, opečieme na panvici na 1 lyžici oleja (alebo grilujeme na rošte v grile). Navrch pridáme chilli omáčku. Ako prílohu volíme varené zemiaky, dusenú zeleninu alebo zeleninový šalát. |
|
||||||||||||||
Zapečená treska so zeleninou: Asi 150g porciu tresky vykostíme, okoreníme, dáme do zapekacej misky, ktorú predtým vymažeme 1 lyžičkou oleja. Pridáme paradajky, papriku, cuketu, cibuľu nakrájanú na plátky, a polejeme nízkotučným bielym jogurtom a posypeme trochou 30% syra (asi 20g na porciu). Do zapekacej misky môžeme pridať i zemiaky ako prílohu.
|
|
||||||||||||||
Karfiol v syrovej omáčke: 200g karfiolu rozdelíme na ružičky a uvaríme takmer do mäkka. Súčasne rozohrejeme asi 1 lyžičku oleja, na ktorom opražíme 1 lyžicu múky (najlepšie celozrnnej), odstavíme a postupne prilievame mlieko (asi 30ml nízkotučného mlieka zmiešaného s 15 ml kondenzovaného mlieka), stále miešame, vrátime na oheň a za stáleho miešania povaríme, dokiaľ omáčka nezhustne. Potom prisypeme asi 30g 30% Eidamu. Syrovú omáčku nakladieme na karfiol a grilujeme 3 min. v predhriatej rúre. Ako prílohu podávame varené zemiaky. |
|
JEDÁLNY LÍSTOK S ROZPISOM CELODENNEJ STRAVY NA TÝŽDEŇ
Jedálny lístok je zostavený ako príklad na zdravé stravovanie. Pomôže Vám udržať si váhu resp. aj schudnúť pri dodržiavaní stravovacích zásad a pitného režimu. Denne je potrebné vypiť 3 až 4 dcl tekutín na 10 kg svojej váhy. Jedálny lístok nie je univerzálnym návodom na chudnutie a stravovanie. Množstvo kalórií a teda aj jedla, ktoré skonzumujte za 1 deň závisí od vášho stravovacieho režimu (udržanie váhy, chudnutie), pohlavia, veku výšky a váhy a stavu vášho organizmu. V prípade, že máte nevhodný metabolizmus (úsporný, keď si telo pravidelne ukladá časť kalórií skonzumovanej stravy), je potrebné doslova dovyživiť - zrekonštruovať váš organizmus a takto dostať metabolizmus do normálu.
1. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1379 kalórií. |
|
2. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1387 kalórií. |
|
3. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1318 kalórií. |
|
4. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1372 kalórií. |
|
5. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1334 kalórií. |
|
6. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1353 kalórií. |
|
7. deň |
|
Celodenná strava s počtom 1359 kalórií. |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť