Rady na chudnutie SUROVÁ STRAVA a CHUDNUTIE.

07.11.2015 15:26

Z hľadiska zdravej liečivej výživy je veľmi dôležité, aby prijímané potraviny dodávali telu aj dostatok svetelnej energie, ukrytej v surovom ovocí, zelenine a semenách. Účinkom svetelnej energie vznikajú v rastlinách aj vitamíny. Sú to látky, ktoré z hľadiska výživy neposkytujú telu žiadnu tepelnú energiu, ale sú dôležité a nevyhnutné pre metabolické procesy, ktoré zabezpečujú nielen zdravie, ale aj výkonnosť organizmu.
Podmienkou zdravej výživy je príjem zásaditých potravín. Čím je ich obsah vyšší, tým je aj ich liečivý a detoxikačný účinok vyšší. Medzi ne patria najmä surové zrelé ovocie, šaláty, na pare upravená zelenina.

Surová strava nielenže nezaťažuje organizmus, ale podporuje aj jeho detoxikačné mechanizmy a zlepšuje obranyschopnosť, takže telu poskytuje liečivé účinky.

Potraviny ako je surové ovocie, listová zelenina sú pod priamym vplyvom slnečnej energie, ktorú počas svojho rastu transformujú a ukladajú. V ľudskom, tele sa táto nahromadená energia pri trávení uvoľňuje a dodáva telu nielen potrebnú výživu, ale aj životodarnú a liečivú energiu. Potraviny, ktoré sú iba zdrojom tepla v tele, nemajú takéto liečivé účinky.

Bielkoviny, tuky a uhľohydráty sú síce zdrojom tepelnej energie, označujeme ich aj ako kalorické, no ich liečivé účinky sú minimálne.

Ku kyselinotvorným potravinám patria najmä jedlá živočíšne, ale aj chlieb, strukoviny, múka, ryža, margarín, olej, orechy, tvaroh, vločky apod. Ak výživa z kyselinotvorných potravín trvá dlhšie, organizmus vyčerpá svoje zásoby zásad a nevie dostatočne kompenzovať prevahu kyselínDochádza k posunu kyselino-zásaditej rovnováhy na kyslú stranu, ktorá je sprevádzaná poškodením funkciami niektorých systémov a hromadení odpadov v organizme. K takýmto zmenám môže viesť vegetariánska strava, ak obsahuje príliš veľa chleba a múčnych jedál vôbec, veľa strukovín, málo ovocia a surovej zeleniny.
Ako si obvykle prekyslíte organizmus. 
Prídeme z práce domov, a z chladničky si vyberieme fľašu piva. Pri televízií dostaneme chuť na niečo sladké, veď treba potlačiť horkú pachuť po pive. Hneď máme v rukách čokoládu. Tá nám dodá toľko energie, že už nie sme hladní a ideme si ľahnúť. Keď konečne zadriememe,  každú chvíľu sa strhávame. Ráno nás pobolieva hlava a žalúdok. Odpoveď: sme prekyslení. Aby látková výmena, ktorá prebieha vo dne v noci, mohla bez problémov fungovať, mal by byť ľudský organizmus „nastavený“ optimálne, teda na neutrálne pH, ktoré nám dala do vienka príroda. Toto pH je trochu posunuté do zásaditej oblasti. Keď sa táto rovnováha poruší, pociťujeme bolesti hlavy, podráždenie a bolesti svalov. Strava dnešného človeka je prevažne kyselinotvorná, pretože obsahuje veľa mäsa, údenín, bieleho cukru, konzervovaných výrobkov a sladených bublinkových nápojov.

Aké sú príčiny prekyslenia organizmu. 

Nedostatok kyslíka v priestore. 
Ak sa zdržiavate v zafajčenom nevyvetranom prostredí, dlhodobo v ňom pracujete, cvičíte v nevyvetraných telocvičniach, plných pachov potu a vydýchaného vzduchu. V namáhaných svaloch vzniká kyselina mliečna, močová a pyrohroznová a kyslé zvyšky ich metabolizmu, tzv. karboxylové radikály, ktoré okysľujú  prostredie celého organizmu.
Nevhodné diéty
Držíte občas diétu? Väčšina z nich je z hľadiska výživy jednostranná. Napr. diéta s vysokým prívodom bielkovín, zníženým obsahom tukov, sacharidov diktuje obyčajne konzumovať vo veľkom množstve mäso, ryby, vajcia a syr. To sú všetko potraviny, ktoré kyslosť organizmu podporujú. Strava je chudobná na zásadotvorné  minerály. Kyslé produkty, ak sa z tela ihneď nevylúčia močom, potom sa nerozložia a ukladajú sa do svalového a spojivového tkaniva. Ustavičné okysľovanie zapríčiní, že sa v tkanivách usadia natrvalo. Ak ich chcú neutralizačné látky, ako horčík, vápnik, sodík a draslík neutralizovať, mali by doputovať zvonku, zo stravy, nie z neprekyslených častí nášho tela – z kostí, väziva, vlasov, nechtov. Ako si však organizmus poradí,  keď má neutralizujúcich minerálov nedostatok? Veľmi rýchlo sa zbaví zásob minerálov, ktoré sa nachádzajú napr. v kostiach a zuboch v prípade vápnika. Vďaka prekysleniu vzniká miestny deficit týchto dôležitých minerálov v určitých tkanivách, ktoré v prípade  vápnika a horčíka môžu byť aj príčinou osteoporózy.
Niektoré choroby
Do súvislosti s acidózou sa dáva chronická zápcha, cukrovka, astma, zápal obličiek alebo hrubého čreva. Kyslé prostredie  je živnou pôdou pre baktérie, plesne a infekcie.
Potraviny podporujúce prekyslenie. 
Syr, vajcia, tvaroh,  hydina, zverina, vnútornosti, ustrice, mäsové polievky, ružičkový kel, špargľa, arašidy, horčica, sekt, ocot, sýtené nápoje.
Potraviny podporujúce zásaditosť
Mlieko, smotana, zemiaky, sója, fazuľa, koreňová zelenina, rajčiny, špenát, zeleninový vývar, para orechy, majoránka, tymian, šalvia,  hrozno, marhule, banány, jablká, pohánka 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA